Dla mediów

Leszek Gołąbiecki, Prezes Zarządu Unibep SA, był goścem redaktora Adama Roguskiego o mieszkaniówce i rynku budowlanym. Czy grozi nam gwałtowne hamowanie rynku i presja o marże? Ile jeszcze potrwa dobra passa w mieszkaniówce? Zapraszamy do obejrzenia wywiadu.

788 – tyle umów deweloperskich podpisała Unidevelopment SA, spółka z Grupy Unibep, w ciągu trzech kwartałów 2021 r. To o ponad 50 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

21 października Unibep SA opublikowała raport giełdowy poświęcony wynikom Unidevelopment SA.  „Sprzedaż Grupy w III kwartale 2021 roku wyniosła 221 lokali, z czego 63 lokale w ramach wspólnych przedsięwzięć deweloperskich z podmiotami zewnętrznymi. Tym samym liczba umów w stosunku do analogicznego kwartału 2020 roku (158 lokali) wzrosła o 40%” – czytamy w raporcie. „Bardzo dobry wynik sprzedaży mieszkań w III kwartale 2021 roku jest efektem rosnącego popytu na mieszkania oraz bogatej oferty mieszkaniowej Grupy. Liczba sprzedanych mieszkań jest zgodna z harmonogramem założonym przez Grupę” – podał zarząd Unibep SA.

W kwietniu 2021 roku upłynęło 13 lat od rozpoczęcia działalności Unidevelopment SA. W ciągu ostatniej dekady spółka ugruntowała pozycję na rynku budownictwa mieszkaniowego. Unidevelopment SA, która należy do Grupy UNIBEP SA, z każdym rokiem konsekwentnie rozwijała się, realizując nowe projekty oraz stawiając na wartości takie jak jakość, profesjonalizm i bezpieczeństwo.

Od 2008 roku firma jest obecna w Warszawie, od 2012 roku w Poznaniu, a od 2016 roku także w Radomiu. Firma zrealizowała już łącznie 31 inwestycji, w których oddała do użytku ponad 4062 mieszkania, domy jednorodzinne oraz 122 lokali usługowych. Ich całkowita powierzchnia to ponad 247.000 metrów kwadratowych. A w przygotowaniu mamy kolejne ciekawe projekty.

Monday Development sp. z o.o. to firma deweloperska będąca częścią Grupy Unidevelopment, obecna na poznańskim rynku nieruchomości nieprzerwanie od 2003 roku. W ciągu kilkunastoletniej działalności wybudowała i oddała do użytku ponad 1150 mieszkań oraz 4 tys m2 powierzchni biurowej. Firma znana jest z realizacji zarówno kameralnych projektów jak i większych kompleksów mieszkaniowych. Marka Monday Development szczególnie kojarzona jest z ciekawą architekturą oraz wysoką jakością wykonania.

Cały raport - https://unibep.pl/attachments/article/3961/Rb_53_2021.pdf

Warto dodać, że 15 listopada Unibep SA planuje publikację raportu okresowego za III Q 2021 roku.

Grupa MLEKOVITA, będąca liderem branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, nieustannie się rozwija i konsekwentnie opiera swój model biznesowy o stały rozwój. Służą mu inwestycje nie tylko w bazę technologiczną, ale również techniczną i logistyczną. Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA 24 września 2021 r. dokonał uroczystego otwarcia największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie. Generalnym wykonawcą inwestycji była Unibep SA.

– Przyczyniamy się do budowy zdrowego społeczeństwa bardzo dobrą żywnością i zdrowym środowiskiem. Mleczarstwo to nasza polska potęga i wielki element eksportu, dlatego tu trzeba inwestować, aby być konkurencyjnym. MLEKOVITA jako lider nieustannie się rozwija i konsekwentnie  swój  model  biznesowy opiera o stały rozwój dla dobra klientów i konsumentów – mówił podczas uroczystości Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński. – Nie ma rozwoju bez inwestycji, nie ma rozwoju bez patrzenia w przyszłość. Rozwój technologiczny pozwala nam wdrażać i udoskonalać innowacyjne rozwiązania. Będąc największym inwestorem w  branży, w ostatniej dekadzie zainwestowaliśmy ponad miliard złotych i dlatego też w tym trudnym okresie również podjąłem bardzo trudną decyzję o budowie największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie.

Nowo otwarte centrum logistyczne obejmuje: magazyny chłodnicze, mroźnię oraz magazyn z przeznaczeniem technicznym. W realizacji inwestycji brały udział m.in. firmy: UNIBEP SA (roboty budowlane), Johnson Controls International Sp. z o.o. (branża chłodnicza), PROMAG S.A. (systemy magazynowe).

i Otwarcie 8

– Bardzo się cieszę, że UNIBEP SA od lat współpracuje z MLEKOVITĄ, największą grupą mleczarską w Polsce. Przypomnę, że wcześniej dla tej firmy wybudowaliśmy halę produkcyjno-magazynową oraz najnowocześniejszą w tej części Europy Fabrykę Proszków Mlecznych. Nasza ostatnia inwestycja prowadzona dla MLEKOVITY to budynek mroźni i dwa budynki magazynowe. Jestem przekonany, że ze wszystkich realizacji możemy być zadowoleni – i inwestor, i my, wykonawcy. Inaczej nie byłoby naszej wieloletniej kooperacji. Chciałbym jednocześnie pogratulować prezesowi Dariuszowi Sapińskiemu i całej załodze MLEKOVITY – to niesamowite, jak dynamicznie rozwijacie swoją firmę – mówił Leszek Gołąbiecki, Prezes Zarządu UNIBEP SA.

Wartość otwartej 24 września inwestycji wyniosła ponad 45 mln zł i w całości została sfinansowana ze środków własnych. Budowa tego największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie trwała zaledwie rok, a łączna liczba miejsc paletowych to 17 000.  PROMAG S.A. z zadowoleniem przyjął zaproszenie do kolejnego projektu Grupy MLEKOVITA. Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że otwarte dziś centrum logistyczne jest doskonałym przykładem rozwoju i wdrażania nowych technologii w polskich firmach. Cieszę się, że Pan Prezes Dariusz Sapiński, przy wyborze partnera w zakresie systemów magazynowych, postawił na nowoczesne rozwiązania oraz 40-letnie doświadczenie PROMAG – powiedziała Prezes Zarządu, Dyrektor Naczelny PROMAG S.A. Karolina Tokarz. – Podstawą sukcesu inwestycji w Wysokiem Mazowieckiem jest doskonała współpraca pomiędzy naszymi firmami, zrozumienie procesów logistycznych w magazynach MLEKOVITY oraz ich optymalizacja. Wierzę, że nowo otwarty obiekt przyczyni się do jeszcze lepszej obsługi klientów i umocnienia marki MLEKOVITA na świecie. Gratuluję inwestycji i życzę dalszego, równie dynamicznego rozwoju.

I Otwarcie 9

W podobnym tonie o współpracy przy inwestycji wypowiadał się Konrad Ciszkowski, Członek Zarządu Johnson Controls International Sp. z o.o. – Mieliśmy niewątpliwy zaszczyt uczestniczyć w budowie największego centrum logistycznego w mleczarstwie zrealizowanego przez największą w Polsce spółdzielnię mleczarską. Chciałbym podkreślić, że współpraca naszej spółki JCI z MLEKOVITĄ i z panem Prezesem Dariuszem Sapińskim jest długoletnia – zrealizowaliśmy wspólnie wiele instalacji chłodniczych, począwszy od połowy lat 90. MLEKOVITA zawsze była i będzie kluczowym klientem dla spółki Johnson Controls. Wiedza chłodnicza naszych polskich projektantów pozwoliła zaprojektować nowoczesne i, co ważne, energooszczędne instalacje chłodnicze, spełniające zawsze wysokie i wszystkie obowiązujące normy ochrony środowiska i ekologii. Instalacje te zostały następnie wykonane na najwyższym poziomie jakościowym z pełnymi rygorami bezpieczeństwa pracy i obsługi dla załogi.

Grupa MLEKOVITA to obecnie już 22 zakłady produkcyjne, 34 własne centra dystrybucyjne, 142 sklepy firmowe Mlekovitka i oferta 1555 najwyższej jakości produktów. Dzięki nowemu centrum logistycznemu MLEKOVITA będzie mogła być jeszcze bardziej konkurencyjna na rynku krajowym i zagranicznym oraz sprawniej dystrybuować szeroki asortyment najwyższej jakości markowych produktów mleczarskich.

Podczas uroczystości Prezes Dariusz Sapiński przypomniał, że nowe centrum logistyczne, jedna z większych ostatnich inwestycji, powstawało w trudnym czasie. – Ubiegły rok był rokiem wyjątkowym dla nas wszystkich, także dla MLEKOVITY. Nasze produkty były powszechnie dostępne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb mieszkańców Polski, a tysiące naszych rolników i pracowników stanęło w pierwszej linii frontu walki z pandemią. Zapewnienie bezpieczeństwa naszym klientom, pracownikom i dostawcom mleka było dla nas absolutnym priorytetem. Wdrożyliśmy dobre praktyki w zakresie walki z pandemią i jej skutkami – podkreślał Prezes Dariusz Sapiński. – Jesteśmy firmą odpowiedzialną i codziennie wywiązujemy się z tego zobowiązania. Dla MLEKOVITY nie ma innej drogi niż zrównoważony rozwój. Tę misję podzielamy wszyscy w firmie – od rolników po kadrę zarządzającą. Będąc jedną z największych firm w Polsce, doskonale zdajemy sobie sprawę z wpływu naszych decyzji na dziesiątki tysięcy naszych dostawców mleka, kilka tysięcy naszych pracowników, na miliony naszych klientów, na środowisko naturalne i całą krajową gospodarkę. Tworzymy postęp dla mleczarstwa, bo po to jesteśmy, takie jest nasze zadanie i staramy się wywiązać z tego jak najlepiej.

Z okazji otwarcia największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie list do zgromadzonych skierował także Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki. Odczytał go Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Adam Andruszkiewicz. "Dziękuję wszystkim za isttony wkłąd w budowanie marki polskiej żywności. Jestem przekonany, że ditychczasowe osiągnięcia będą Państwa motywowały do podejmowania kolejnych wyzwań" - napisał premier.

W uroczystości w sumie wzięło udział kilkadziesiąt osób,

Już dziś w Białymstoku rozpoczyna się 52. Konferencja Naukowa Inżynieria Przedsięwzięć Budowlanych. To jest jeden z elementów obchodów 70-lecia Wydziału Budownictwa i Nauki o Środowisku Politechniki Białostockiej.

Grupa Unibep SA jako partner generalny tego wydarzenia weźmie udział w panelu „BUDOWNICTWO 4.0”, a w roli prelegentów z Unihouse SA wystąpią Pani Agnieszka Puc, Dyrektor Fabryki, oraz Pan Tomasz Perkowski, Architekt i Deweloper Produktów. Uczestnikom konferencji zostanie zaprezentowane zagadnienie rozwoju przemysłu 4.0 na przykładzie Fabryki Unihouse.

O konferencji szerzej można przeczytać na www.ipb2021.pb.edu.pl

Zaraz po konferencji Grupa Unibep w dniach 21 - 22 października 2021 organizuje studentom Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej cykl wykładów i warsztatów z szeroko pojętej wiedzy o budownictwie. Jesteśmy przekonani, że to będą wyjątkowe Unibep Days.

Pierwszego dnia #Unikalni opowiedzą Wam o swoich projektach budowlanych, a przede zdradzą studentom, jak wygląda ich praca w praktyce. Odpowiedzą także na wszystkie pytania, a nawet, dzięki okularom VR, przeniosą chętnych w wirtualny świat technologii BIM.

Natomiast 22 października wszyscy będą mogli wykorzystać zdobytą wiedzę, biorąc udział m.in. w #Unikalnej Olimpiadzie. Będzie szereg konkursów i zabaw, w których będzie można wygrać ciekawe nagrody.

Wszystkie szczegóły znajdziecie na stronie https://unibepnawbins.pb.edu.pl.

Natomiast 25 października będziemy obecni na specjalnej uroczystej Radzie Wydziału Budownictwa i Nauki o Środowisku Politechniki Białostockiej.

Analitycy DM Banku BPS, w raporcie z 7 września, wyznaczyli cenę docelową akcji Unibepu na 17 zł, co daje 31,8 proc. potencjał wzrostu w stosunku do ceny rynkowej. Raport został wydany przy kursie 12,9 zł. Autorem raportu jest Artur Wizner. Materiał został opracowany przez Dom Maklerski Banku BPS na zlecenie GPW w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego.

"Największe szanse rozpoznajemy w segmencie budownictwa kubaturowego, w wyniku widocznego ożywienia w polskim przemyśle po pandemii oraz rosnących zagranicznych inwestycji. W dłuższym terminie do wyników powinny pozytywnie kontrybuować segmenty Infrastruktury (Fundusz Odbudowy), działalności deweloperskiej oraz cieszące się coraz większą popularnością ekologiczne domy modułowe Unihouse" - podano w raporcie. - "Wśród potencjalnych zagrożeń dla wartości Spółki widzimy rosnące ceny materiałów budowlanych oraz nasilającą się presję na wzrost wynagrodzeń".

Unia europejska