Dla mediów

Dzięki nowoczesnym narzędziom możemy pracować przede wszystkim mądrzej, a nasze działania mogą dawać większą wartość. Drony, aplikacje mobilne, możliwość analizy danych w trakcie realizacji projektu inwestycyjnego – to wszystko jest korzystne, bo poprawia komfort pracy i jakość prowadzonych inwestycji na samym placu budowy – powiedział Marek Kuszneruk (na zdjęciu), Dyrektor Zespołów ds. Innowacji Unibep SA, w raporcie pt. „Budownictwo. Innowacje. Wizja liderów branży 2025”.

Kamień węgielny pod budowę Centrum Produkcyjno-Serwisowego Pocisków Rakietowych NSM został wmurowany 25 lipca 2019 r. w Zielonce. Inwestycję prowadzi Unibep SA.

- To bardzo ważny projekt dla całego przemysłu zbrojeniowego – podkreślał w swoim wystąpieniu Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej. - Ta inwestycja to konsekwencja podpisanych w marcu umów offsetowych. Cieszę się, że wzmacniamy obronność kraju.

W I półroczu 2019 r. Grupa Kapitałowa Unibep osią­gnęła sprzedaż na poziomie ok. 724 mln zł (-11 proc. rok do roku) i zakończyła wynikiem w wysokość ok. 7,1 mln zł (-71 proc. rok do roku). Chcę podkreślić, że za­równo sprzedaż, jak też zysk netto Grupy jest zgodny z przewidywaniami zarządu.

Spadek zysku netto na­leży tłumaczyć głównie porównaniem tegoroczne­go do ubiegłorocznego wyniku Unidevelopment SA w tym samym okresie. Przypomnę, że nasz deweloper w pierwszym półroczu 2018 r. przekazał do użytku więk­szość mieszkań i lokali. Obecnie Unidevelopment SA rozpocznie przekazywanie większości mieszkań i lokali w prowadzonych inwestycjach dopiero w II półroczu 2019 r., co niewątpliwie będzie miało wpływ na wynik i spółki, i całej Grupy.

Bieżący rok będzie bardzo wymagający dla branży budowlanej. Dlatego wnikliwie obserwujemy rynek i zmiany na nim zachodzące, a także z wielką uwagą monitorujemy każdy projekt, analizujemy go m.in. pod kątem płyn­ności.

Bez zmian pozostają nasze cele na 2019 r. – bez­względnie terminowa realizacja wszystkich kontrak­tów, przy jednoczesnym dbaniu o najwyższą jakość. Każdego dnia pamiętamy także o pilnowaniu stabil­ności finansowej naszego przedsiębiorstwa. Jest to dla nas priorytet.

Raport za I półrocze 2019 r. - tutaj

Piątek, 16 sierpnia, jest dniem wolnym w Unibep SA. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy od poniedziałku, 19 sierpnia, do kontaktu telefonicznego lub osobistego do naszych biur i przedstawicielstw.

Pierwsze 92 domki modułowe, wyprodukowane przez Unihouse, przyjechały do Park of Poland, staną w Suntago Village.

Suntago Village to wraz z parkiem wodnym Suntago Wodny Świat pierwszy etap kompleksu Park of Poland. Miliony Polaków znajdą tu atrakcje dla siebie – od zabawy dla najmłodszych po najbardziej ekstremalne rozwiązania. Park of Poland znajduje się w gminie Mszczonów – w samym sercu Polski, zaledwie 40 minut od Warszawy. Zespół bungalowów Suntago Village zapewni osobom szukającym wypoczynku dużą niezależność i wypoczynek z dala od miejskiego zgiełku.

Unia europejska