Spółka Unibep zajęła 3. miejsce w drugiej edycji rankingu Poland's Best Employers 2022 – Najlepsi Pracodawcy w Polsce 2022, w kategorii Budownictwo. W klasyfikacji wyprzedziliśmy wielu znaczących na rynku generalnych wykonawców, z czego jesteśmy wyjatkowo dumni. Jak podaje redakcja Forbes: „(…) to zestawienie jest przewodnikiem po firmach, które dają o wiele więcej, niż obiecuje konkurencja”.

„Znalezienie się na podium, w gronie najlepszych pracodawców branży budowlanej to dla nas wielkie wyróżnienie i zaszczyt, ale także zauważenie i docenienie naszych codziennych starań o pracowników. Ludzie są dla nas kluczowi. To dzięki nim mamy możliwość kształtowania i rozwoju naszej organizacji. Zależy nam na tworzeniu przyjaznego miejsca pracy, wspólnie z zespołami zaangażowanych pracowników – mówi Leszek Gołąbiecki, Prezes Unibep SA.

Druga edycja rankingu Poland's Best Employers 2022 pokazuje laureatów zestawienia 300 firm, podzielonych na branże, najlepszych pracodawców w Polsce, ułożone pod względem liczby zdobytych punktów. Jak powstała lista? Firma badawcza Statista o ocenę pracodawców i dostarczenie danych do analizy poprosiła samych pracowników. Ocenili oni swoich pracodawców w anonimowej ankiecie, dzięki czemu zbadana została rzeczywista jakość oferowanych miejsc pracy – a nie wyłącznie sukces przeprowadzanych kampanii employer brandingowych.

Ranking powstał na podstawie następujących kryteriów oceny:

• Rekomendacja bezpośrednia, czyli gotowość pracowników do polecania swojego pracodawcy.
  • Rekomendacja pośrednia, czyli gotowość pracowników do polecenia innych pracodawców z branży, w której aktualnie są oni zatrudnieni.

Ponadto pracownicy ocenili swoich pracodawców w kwestiach takich jak m.in. wynagrodzenie, czas pracy, możliwości awansu i rozwoju, warunki i sprzęt do pracy w biurze oraz pracy zdalnej.

„Trzysta podmiotów, które znalazły się na ostatecznej liście, to absolutna czołówka, najlepsi z najlepszych. To firmy, które należy – wręcz trzeba – podglądać i naśladować rozwiązania dobre dla pracowników i tak przez nich oceniane” – podsumowuje Paweł Zielewski, Redaktor naczelny miesięcznika "Forbes".

Spółka Unibep kładzie duży nacisk na kształcenie pracowników, dbanie o ich zdrowie i bezpieczeństwo w pracy a także politykę równego traktowania i zarządzania różnorodnością, szczególnie w obszarze rekrutacji, oceny wyników pracy, szkoleń, awansów i wynagrodzeń.

„Aspekt różnorodności i równości szans jest bardzo ważny w funkcjonowaniu naszej organizacji na rynku pracy. Działania promujące różnorodność pomagają nam tworzyć kreatywne miejsce pracy i budować efektywne zespoły, wzajemnie się uzupełniające. Istotną częścią realizacji zasad w obszarze różnorodności jest tworzenie właściwej atmosfery w pracy, dzięki której pracownicy czują się doceniani i szanowani, mając możliwość rozwoju i pełnej realizacji swojego potencjału zawodowego” – dodaje Aneta Andruszkiewicz, Dyrektor Personalny Unibep SA.

W kategorii „Najlepsi Pracodawcy. Budownictwo” zwyciężyła firma Drutex zdobywając 77,38 pkt. Na 2. miejscu z wynikiem 76,29 pkt. uplasowała się firma Ceramika Paradyż. Spółka Unibep zajęła 3. miejsce zdobywając 75,30 pkt. Natomiast w pełnym zestawieniu 300 firm rankingu Najlepsi Pracodawcy w Polsce 2022 Unibep SA zajęła miejsce 36.

Więcej informacji o rankingu znajduje się na stronie Forbes.