07 marzec 2024

Wznieśliśmy wiechę nad inwestycją Nova Talarowa

Po niespełna 9 miesiącach od rozpoczęcia budowy Novej Talarowej obiekt osiągnął swoją docelową wysokość, a to oznacza zakończenie prac konstrukcyjnych. Generalnym wykonawcą inwestycji jest Unibep SA, a inwestorem Bouygues Immobilier Polska.

Nova Talarowa to minimalistyczny budynek w kształcie litery U z wewnętrznym patio i placem zabaw, który Unibep buduje przy ul. Talarowej na warszawskim Tarchominie. Poziom zaawansowania realizacji inwestycji wynosi ok. 40 proc.

W ramach inwestycji Nova Talarowa powstał budynek wielorodzinny o wysokości 5 kondygnacji naziemnych, gdzie znajdą się łącznie 142 lokale mieszkalne oraz 142 miejsca postojowe we wspólnym wielostanowiskowym garażu podziemnym i części nadziemnej. Jednym z etapów projektu jest również wykonanie drogi gminnej – ulicy Talarowej wraz z niezbędną infrastrukturą. Kadra budowy Unibep wykona także zagospodarowanie terenu.

Ta inwestycja jest kontynuacją partnerskiej współpracy Unibep SA i BI Polska. Przypomnijmy, że Unibep był generalnym wykonawcą nagradzanej w stolicy inwestycji Wileńska Express, a pod koniec 2023 roku został generalnym wykonawcą poznańskiego osiedla Lune de Malta, w pobliżu kompleksu sportowo-rekreacyjnego Malta.

– Od lat kompleksowo realizujemy prace związane z budową osiedli mieszkaniowych dla polskich i zagranicznych inwestorów, umacniając naszą pozycję na rynku generalnego wykonawstwa. Nasze mocne kompetencje techniczne i bogate doświadczenie sprawiają, że inwestorzy chętnie powierzają nam kolejne projekty. Tak jest też w przypadku Bouygues Immobilier Polska. Obecnie jesteśmy generalnym wykonawcą dwóch inwestycji mieszkaniowych dla tego inwestora – są to „Nova Talarowa” w Warszawie oraz „Lune de Malta” w Poznaniu. Dzięki takiej właśnie współpracy budujemy wzajemne zaufanie. Pragnę podziękować Bouygues Immobilier Polska za dotychczasową współpracę i z niecierpliwością oczekujemy na kolejne wspólne projekty – mówi Krzysztof Mikołajczyk Wiceprezes Zarządu oraz Dyrektor Budownictwa.

Krzysztof Mikołajczyk Wiceprezes Zarządu oraz Dyrektor Budownictwa

Inwestycja w otoczeniu zieleni

Nova Talarowa to projekt deweloperski, który oferuje 142 mieszkania o zróżnicowanych metrażach, obejmujących zarówno kawalerki, jak też mieszkania z 2, 3 i 4 pokojami. Teren osiedla zostanie dodatkowo urozmaicony ławkami, budkami lęgowymi i karmnikami dla ptaków, a także zieloną roślinnością, w tym pnączami na konstrukcjach wertykalnych budynku oraz na rampach prowadzących do garażu. Ponadto na dachu Novej Talarowej pojawi się jasna membrana, zapobiegająca przegrzewaniu się mieszkań podczas letnich upałów.

Lokalizacja osiedla gwarantuje wygodny dostęp do komunikacji miejskiej, sklepów i usług. Od Ogrodów Mehoffera będzie można dojść w zaledwie 5 minut, a od nabrzeża Wisły osiedle oddzieli dystans 1,6 km.

Według harmonogramu, zakończenie budowy osiedla planowane jest na koniec II kwartału 2025 roku.

Połączenie luksusu i ekologii

Nova Talarowa, to już trzeci projekt w portfolio Unibep SA, realizowany wspólnie z Bouygues Immobilier. Wiele uwagi inwestor oraz projektanci poświęcili detalom. Koncepcja architektoniczna budynku oraz użyte materiały są zgodne z najnowszymi standardami projektowania. Charakterystyczna jest fasada bryły utrzymana w bieli i urozmaicona elementami elewacji wentylowanej HPL w kolorze drewna, co tworzy ciepłą i elegancką całość. Projektanci skupili się nie tylko na walorach estetycznych, lecz na etapie projektowym i wykonawczym wraz z Inspektorami Nadzoru dbają o rozwiązania sprawdzone i pewne.

- Nova Talarowa wyróżnia się na rynku wysokim standardem wykończenia wnętrz, na które położono duży nacisk  - liczne listwy ledowe, tapety winylowe w częściach wspólnych, gresy wielkoformatowe, estetyczne zabudowy meblowe i bogaty wystrój kabin windowych, to jedynie kilka luksusowych akcentów. Ponadto deweloper przewidział rozwiązania proekologiczne, takie jak stacje ładowania pojazdów elektrycznych i panele fotowoltaiczne na dachu klatki E. Stonowana paleta barw i ergonomia wnętrz, w połączeniu z doskonałą lokalizacją, gwarantują przyszłym mieszkańcom duży komfort użytkowania inwestycji – mówi Maria Madejska – Filipiuk, Kierownik Projektu Unibep SA.

Realizacja ulicy Talarowej - Kluczowe wyzwanie projektu

Jednym z wyzwań projektu jest realizacja drogi gminnej – ul. Talarowej (odcinek do ul. Pomorskiej), którego oddanie nastąpi  latem 2024 roku. Obecnie trwają wszelkie uzgodnienia z urzędami oraz prace wstępne związane z wycinką drzew i przygotowaniem terenu pod projektowany odcinek ulicy. Wszystko przebiega zgodnie z planem.

- Jest to drugi projekt, który mam przyjemność prowadzić we współpracy z Bouygues Immobilier. Model współpracy z naszym inwestorem daje mi wiele satysfakcji z wykonywanej pracy. Dominuje wzajemna życzliwość, chęć działania i skoncentrowanie na wspólnym celu. Już dziś mogę z dumą powiedzieć, że Nova Talarowa w Warszawie łączy w sobie jakość, funkcjonalność, bliskość natury i ekologię – dodaje Maria Madejska - Filipiuk.

Dane techniczne inwestycji: Nova Talarowa

• 142 lokali mieszkalnych