20 grudzień 2023

Mamy umowę na rozbudowę DK53 Myszyniec – Kadzidło

Oddział Infrastruktury podpisuje kluczową umowę na rozbudowę drogi krajowej nr 53
Na zdjęciu od lewej: Zastępca Dyrektora Oddziału Warszawa GDDKiA ds. Inwestycji Bartłomiej Ratyński, Dyrektor Oddziału Warszawa GDDKiA Jarosław Wąsowski, Członek Zarządu Unibep i Dyrektor Oddziału Infrastruktury Adam Poliński

Oddział Infrastruktury Unibep podpisał kluczową umowę na rozbudowę drogi krajowej nr 53 na odcinku Myszyniec – Kadzidło. To blisko 20 kilometrowy fragment trasy biegnącej przez powiat ostrołęcki w woj. mazowieckim. Inwestorem jest Skarb Państwa reprezentowany przez Oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Warszawie. Wartość inwestycji to 282 mln złotych brutto.

Umowę podpisali Członek Zarządu Unibep i Dyrektor Oddziału Infrastruktury Adam Poliński oraz Dyrektor Oddziału Warszawa GDDKiA Jarosław Wąsowski i Zastępca Dyrektora Oddziału Warszawa GDDKiA ds. Inwestycji Bartłomiej Ratyński.

Pogranicze Mazowsza, Warmii i Mazur jest miejscem, w którym Oddział Infrastruktury Unibep jest stale obecny. Aktualnie Generalny Wykonawca rozbudowuje drogę powiatową na terenie gmin Lelis i Kadzidło oraz kończy trasę wojewódzką w Myszyńcu. Stosunkowo niedawno zakończył również roboty drogowe między Szczytnem a Olszynami.

Posiadamy solidne doświadczenie w projektach infrastrukturalnych prowadzonych w północno-wschodniej Polsce. Wypracowaliśmy dobre relacje z lokalnymi podwykonawcami, a to przekłada się na sprawność prowadzonych przez nas robót. Ponadto, nasze wytwórnie mieszanek mineralno-asfaltowych zlokalizowane w Łomży i w Szczytnie umożliwiają nam szybkie dotarcie na północne Mazowsze - skomentował Adam Poliński, Dyrektor Oddziału Infrastruktury w Unibep.

Kluczowe informacje o Inwestycji:
  • Zamawiający: Skarb Państwa,

• Prowadzący postępowanie: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Warszawie,

• Nazwa zadania: Projekt i rozbudowa drogi krajowej nr 53 na odcinku Myszyniec – Kadzidło od km ok. 85+600 do km ok. 105+230.

• Wartość zadania: Cena brutto oferty wynosi 281 845 762,78 zł.

Projektowana inwestycja zlokalizowana jest na terenie województwa mazowieckiego, powiatu ostrołęckiego, obejmując miasto i gminę Myszyniec oraz gminę Kadzidło. Odcinek drogi krajowej nr 53 podlegający rozbudowie ma długość 19,630 km i przebiega przez tereny zabudowane, rolnicze oraz zalesione.

Podstawowe dane techniczne - parametry projektowe:
  • Kategoria drogi: krajowa.

• Klasa techniczna drogi: GP.

• Przekrój: jednojezdniowy.

• Nośność nawierzchni dostosowana do nacisku: 115kN/oś.

• Konstrukcja nawierzchni: kategoria ruchu KR4.

• Szerokość pasów ruchu: 2 x 3,5m.

Geometria drogi w planie: Rozbudowa drogi została zaprojektowana w pasie istniejącej drogi, z początkiem w km 85+600 i zakończeniem w granicy miasta Kadzidło, km 105+230. Projekt geometrii zakłada korekty łuków poziomych oraz wpisanie projektowanej geometrii w stan istniejący.

Inwestycja nie zmienia istniejącego układu komunikacyjnego, zachowując układ  w obecnym stanie. Działki graniczące z drogą krajową nr 53 mają zapewniony wjazd bezpośrednio z drogi krajowej lub pośrednio poprzez dodatkowe jezdnie oraz sieć dróg gminnych.