Jesteśmy zadowoleni z wyników finansowych Grupy Unibep za I kwartał 2022 roku. Bardzo dobrze radzi sobie zwłaszcza nasz deweloper, spółka Unidevelopment. Cieszą solidne wyniki budownictwa kubaturowego oraz perspektywy rozwoju segmentu energetyczno-przemysłowego – powiedział Leszek Gołąbiecki, prezes zarządu Unibep SA w czasie konferencji z analitykami i dziennikarzami, która miała miejsce 2 czerwca 2022 r. Spotkanie odbyło się w formule on-line.

Rosnący portfel zleceń

30 maja Grupa Unibep opublikowała raport okresowy za I kwartał 2022 roku. Przypomnijmy – Grupa Kapitałowa Unibep ma nieco 15 mln zł zysku netto (wzrost o ok. 54 proc. rok do roku) przy sprzedaży na poziomie ponad 419 mln zł (wzrost o ok. 36 proc. rdr). Firma ma solidny portfel zleceń  - od drugiego kwartału 2022 do końca roku oraz lata kolejne posiada kontrakty o wartości ok. 3,5 mld zł, a Unidevelopment posiada bank ziemi pozwalający na wybudowanie ok. 5,2 tys. mieszkań.

W spotkaniu 2 czerwca 2022 r. wzięło udział ok. 30 analityków i dziennikarzy. O szansach i zagrożeniach we wszystkich segmentach działalności mówili Leszek Gołąbiecki, prezes zarządu Unibep SA, Sławomir Kiszycki, wiceprezes zarządu i dyrektor finansowy Unibep SA, Mariusz Przystupa, wiceprezes zarządu i dyrektor finansowy Unidevelopment SA oraz Agnieszka Bareja, osoba odpowiedzialna za relacje inwestorskie w Unibep SA.

- Pokazaliśmy wyniki rok do roku. Odnotowaliśmy wzrost przychodów oraz zysku, mamy też rosnący portfel zamówień. Prowadzimy także aktywną akwizycję - tylko w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku podpisaliśmy kontrakty o wartości 1,7 mld zł – mówił Leszek Gołąbiecki.

- Należy pamiętać, że w branży deweloperskiej będziemy porównywać tegoroczne wyniki do wyników z 2021 roku, czyli wyników rekordowych od kilkudziesięciu lat – tłumaczył z kolei Mariusz Przystupa. – Wyzwaniem dla Unidevelomentu, ale także całej branży, jest podniesienie stóp procentowych. Chcę jednocześnie dodać, że Polacy kupują mieszkania za gotówkę, traktując nieruchomości jako lokatę kapitału. Warto także mieć na uwadze, że do Polski przyjechało kilka milionów Ukraińców, którzy uciekli ze swojego kraju z powodu wojny, i w dłuższej perspektywie mogą być klientami deweloperów.

- W przypadku Unihouse SA odczuliśmy wzrost kosztów transportu oraz mieliśmy do czynienia z przerwaniem łańcuchów dostaw niektórych materiałów. Zaś spadek przychodów wynika głównie z mniejszej produkcji modułów w fabryce w Bielsku Podlaskim – analizował rynek budownictwa modułowego Sławomir Kiszycki.

Wyzwania dla branży budowlanej

- Ceny materiałów budowlanych nieznacznie spadły, choć nadal są na wysokim poziomie. I dlatego – mając na uwadze to, że większość kontraktów mamy podpisanych z prywatnymi inwestorami – prowadzimy rozmowy o dopłaty do kontraktów, albo ich waloryzację. Mamy argumenty – każdemu inwestorowi pokazujemy, jak bardzo wzrosły koszty budowy – tłumaczył Leszek Gołąbiecki. – Inwestorzy to rozumieją. Bardzo dobry sygnał dała także Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, wprowadzając 10-proc. waloryzację kontraktów. Tak duży zamawiający pokazuje rynkowi, czyli innym inwestorom, że ryzyko wzrostu cen nie może tylko problemem generalnych wykonawców, że także zamawiający musi liczyć się z dodatkowymi kosztami, wynikającymi z niestabilnością cen materiałów i uslug.

- Unihouse buduje swoją pozycję na rynku niemieckim, ma też dużo zapytań związanych z konfliktem w Ukrainie – szybkie, ekologiczne budownictwo modułowe może być znakomitym rozwiązaniem dla wojska, stacjonującego w Polsce, ale też dla ludności cywilnej na terenach naszego wschodniego sąsiada, nie objętych działaniami wojennymi – stwierdził z kolei Sławomir Kiszycki. – Liczymy także na rozwój współpracy z Adapteo, dawniej Cramo, dla których produkujemy powtarzalne moduły.

- Nie spodziewamy się, że ceny mieszkań spadną, natomiast na rynku będzie mniejsza podaż, gdyż wielu deweloperów wstrzymuje się z budową osiedli mieszkaniowych. Unidevelopment nadal będzie aktywnie działał na obecnych rynkach: warszawskim, poznańskim, radomskim i trójmiejskim, ale z uwagą śledzi inne lokalizacje – dodał Mariusz Przystupa.

- Należy także dodać, że przewidujemy, że nasz nowy biznes, segment energetyczno-przemysłowy, będzie w przyszłości generował od pięciuset do ok. 700 mln zł przychodu. Marża tego segmentu powinna być wyższa niż w przypadku budowy np. osiedli mieszkaniowych – dodał Leszek Gołąbiecki. – Jesteśmy przygotowani, by aktywnie włączyć się w transformację energetyczną w naszym kraju, pozyskaliśmy kompetentnych pracowników, a niedawno otworzyliśmy oddział Unibep SA w Raciborzu, gdzie duża część z nich pracuje.

Po prezentacji Grupy Unibep analitycy i dziennikarze zadali kilkanaście szczegółowych pytań - na wszystkie otrzymali odpowiedzi.

Prezentacja znajduje się pod linkiem: https://unibep.pl/images/Dla_mediow/prezentacje/Prezentacja_wynik%C3%B3w_Grupy_Unibep_za_IQ2022.pdf