04 październik 2019

Centrum logistyczne w Łapach zaczyna pracę

Po ponad roku zakończyła się budowa jedynego na Podlasiu centrum logistycznego wraz z terminalem kontenerowym w Łapach. Inwestycję zrealizowała Unibep SA.

Wartość inwestycji, którą zrealizowała działająca od prawie 30 lat białostocka firma Kontrast, robi wrażenie. To około 30 milionów złotych. Niemal połowa funduszy pochodzi z projektu realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego.

Skąd się wziął pomysł na taki biznes? – Zajmujemy się dystrybucją produktów z kategorii wyposażenia wnętrz. Robimy to na naprawdę dużą skalę. Sporo towarów importujemy z Azji. Trafiają one do nas właśnie za pośrednictwem portów w Trójmieście. W pewnym momencie zaczął nam dokuczać brak profesjonalnej infrastruktury w naszym regionie. Do tej pory kontenery przyjeżdżały do nas w tradycyjny sposób – na naczepach TIR-ów. Powstanie terminalu dla nas i wielu innych firm oznacza znaczące skrócenie czasu dostaw i co najważniejsze wyraźne oszczędności – mówi Krzysztof Koc, szef Kontrastu.

Na powstaniu Terminalu Kontenerowego w Łapach skorzysta wiele podmiotów nie tylko z północno-wschodniej Polski, ale i innych części kraju. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że inwestycja pozytywnie wpłynie na podlaską gospodarkę, a także da zielone światło dla rozwoju niewielkich Łap. Co ważne, inwestycja będzie też naturalnym zapleczem logistycznym dla przedsiębiorstw działających w Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Łapach. Początkowo będą tam kursowały 2-3 składy kolejowe tygodniowo.

Terminal kontenerowy został wybudowany na terenie niedziałającego od lat Zakładu Napraw Taboru Kolejowego w Łapach. 4 października 2019 roku w towarzystwie mediów inwestor pochwalił się terminalem.  Zajmuje on powierzchnię ponad 2 ha. Na jego obszarze znajdzie się miejsce dla ponad 1000 kontenerów. W ramach inwestycji powstała platforma wyposażona w specjalistyczny sprzęt rozładunkowo–przeładunkowy, zarządzany przez nowoczesne systemy informatyczne.

Do użytku zostanie oddany również nowoczesny magazyn klasy A o powierzchni 10 tysięcy m kw. Obiekt zostanie wyposażony w regały wysokiego składowania. Będzie obsługiwany przez specjalistyczne wózki widłowe i zarządzany przez nowoczesny system informatyczny.

- Cieszymy się, że mogliśmy zbudować Centrum Logistyczne w Łapach – mówił Dariusz Turowski, dyrektor budownictwa przemysłowego Unibep SA, generalny wykonawca inwestycji. – Chcę podkreślić dobrą współpracę na linii inwestor-wykonawca. Wierzymy, że inwestycja spełni wszystkie oczekiwania klientów, będzie też ważnym miejscem przeładunku towarów na Podlasiu. Co ważne, przy okazji realizacji tej budowy zdobyliśmy nowe doświadczenia w wykonaniu bocznicy kolejowej. Chcę jednocześnie podkreślić, że obiekt w Łapach jest kolejną udaną realizacją Unibep SA w segmencie budownictwa przemysłowego. Pragnę przypomnieć, że tylko na Podlasku wykonaliśmy chociażby Fabrykę Proszków Mlecznych dla Mlekovity, czy zakład produkcyjny dla Rosti.

Na zdjęciu; Dariusz Turowski w czasie konferencji prasowej